Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Dzień Czekolady w klasie IId, IIIa i IIIc

12 kwietnia w kalendarzu świąt nietypowych to Dzień Czekolady.

Gorzka, mleczna a może biała? Już na samą myśl o czekoladzie robi się przyjemnie, a jej walorom smakowym nie mogą oprzeć się nawet najwytrwalsi. Czekolada to jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Uwielbiają ją dorośli oraz dzieci. Poprawia nastrój oraz pozytywnie wpływa na nasz organizm. Okazuje się, że początki jej sięgają starożytności, a do Europy trafiła w XVI wieku. Zdecydowanie najzdrowsza jest czekolada gorzka, dlatego też uczniowie klasy IId i IIIa przygotowali ją w postaci pysznego napoju.

Klasa IId swoją przygodę z czekoladą rozpoczęła od zwiedzania Ameryki Południowej gdzie wszystko się zaczęło. Ciekawa prezentacja multimedialna przybliżyła historię oraz walory zdrowotne czekolady. Następnie uczniowie z wielkim zaangażowanie zabrali się do przygotowywania gorącego napoju. Samodzielnie wsypywali sproszkowaną, gorzką czekoladę do kubeczków, dolewali mleko, a następnie komponowali swoje napoje dekorując je piankami marshmallow i kolorowymi posypkami. Na koniec lekcji wykonali pracę plastyczną, wyklejając czekoladowe torty kulkami plasteliny. To był naprawdę smaczny dzień.

Klasa IIIa przygotowała swoje napoje w sali „Laboratorium Przyszłości”, gdzie zostało zagotowane mleko z laską cynamonu, wanilią i goździkami, dodano dużą ilość pokruszonej czekolady, by po krótkiej chwili delektować się rozgrzewającym napojem. Domowe kubeczki, wypełnione po brzegi słodkim płynem oraz udekorowane startą czekoladą i piankami, stały się specjałem dnia. Po prezentacji filmu edukacyjnego przedstawiającego proces powstawania czekolady, w jednej z meksykańskich manufaktur, uczniowie ułożyli i opisali w zeszycie historyjkę obrazkową tego procesu. Wykonali pracę plastyczną- „Czekoladowe babeczki”, a na koniec dnia zatańczyli do znanego utworu „Chocolate choco choco”. I tak upłynął kolejny, niezapomniany dzień z życia klasy III a.

Z kolei uczniowie klasy III c wykorzystując wyposażenie pracowni technicznej powstałej w ramach programu Laboratoria Przyszłości usmażyli czekoladowe naleśniki. Dzieci z wielkim zaangażowaniem przygotowały ciasto naleśnikowe oraz samodzielnie smażyły placki. Wspólne gotowanie sprawiło uczniom wiele radości, a własnoręcznie wykonane naleśniki lepiej smakowały. Na zajęciach plastycznych powstały piękne prace pod hasłem ,,Filiżanka z czekoladą", zaś na zajęciach informatycznych pracując w programie Paint uczniowie wykonali piękne czekoladowe torciki.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć :)

Agnieszka Sorbjan
Olga Szczepanik
Justyna Zach