Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Zdrowe i sycące II śniadanie

Klasa 7b udała się do Laboratorium Przyszłości na praktyczną lekcję przygotowywania posiłków. Wspólnymi siłami zrobiliśmy naleśniki, których skład poddaliśmy szczegółowej analizie. Okazuje się, że jeden duży naleśnik ma około 200 kcal i zawiera węglowodany, białka i tłuszcze.

Do przygotowania ciasta użyliśmy mąki pszennej, wody, mleka i jajek. Do podanych składników dodaliśmy odrobinę oleju i soli. Naleśniki smażyliśmy na patelniach posmarowanych delikatnie olejem. Wyszły naprawdę pyszne. Spragnieni kalorii przygotowaliśmy wersje na słodko. Konsumowaliśmy nasze naleśniki z bananami, a ze względu na brak większości sezonowych owoców wybraliśmy niskocukrowe dżemy owocowe o smaku: truskawkowym, brzoskwiniowym i wiśniowym, które podkreśliły smak naszego deseru.

Wszystkie sprzęty do przygotowania naleśników znajdują się w bogato wyposażonej pracowni technicznej, do której niebawem udamy się ponownie, by przygotować wiosenne kanapki. Bo wspólnie przygotowane II śniadanie jest fajne…

Uczniowie klasy 7b