Zdrowe i sycące II śniadanie
Klasa 7b udała się do Laboratorium Przyszłości na praktyczną lekcję przygotowywania posiłków. Wspólnymi siłami zrobiliśmy naleśniki, których skład poddaliśmy szczegółowej analizie. Okazuje się, że jeden duży naleśnik ma około 200 kcal i zawiera węglowodany, białka i tłuszcze.
Do przygotowania ciasta użyliśmy mąki pszennej, wody, mleka i jajek. Do podanych składników dodaliśmy odrobinę oleju i soli. Naleśniki smażyliśmy na patelniach posmarowanych delikatnie olejem. Wyszły naprawdę pyszne. Spragnieni kalorii przygotowaliśmy wersje na słodko. Konsumowaliśmy nasze naleśniki z bananami, a ze względu na brak większości sezonowych owoców wybraliśmy niskocukrowe dżemy owocowe o smaku: truskawkowym, brzoskwiniowym i wiśniowym, które podkreśliły smak naszego deseru.
Wszystkie sprzęty do przygotowania naleśników znajdują się w bogato wyposażonej pracowni technicznej, do której niebawem udamy się ponownie, by przygotować wiosenne kanapki. Bo wspólnie przygotowane II śniadanie jest fajne…
Uczniowie klasy 7b