Światowy Dzień Pszczół
22 maja uczniowie klasy 4b i 4c obchodzili Światowy Dzień Pszczół.
Celem spotkania było zwrócenie szczególnej uwagi na to, jak ważna jest rola pszczół w życiu człowieka. Z tej okazji nasi podopieczni przygotowali smakowite przekąski wykonane na bazie miodu, a były to: ciasteczka owsiane z miodem, pierniczki z miodem, ciasta miodowe oraz wafelki z różnymi rodzajami miodów. Dodatkowo można było spróbować orzeźwiającej lemoniady z arbuzem i miodem oraz tradycyjnej chłodzonej herbaty.
Podczas zajęć uczniowie oglądali prezentację multimedialną, w której zostały ujęte różne istotne kwestie, między innymi budowa pszczół, ich rola w ulu, rodzaje pszczół, praca pszczelarza. Na koniec prelekcji dzieci miały za zadanie rozwiązać quiz, który został samodzielnie opracowany i przygotowany przez uczennicę klasy 4c. Uczniowie klasy 4b przygotowali tematyczne plakaty, które zostały zaprezentowane przez pracownią lekcyjną.
Anna Kawełczyk