Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Od ziarenka do bochenka - pieczemy chleb

W piątek 4 października uczniowie klasy III a piekli chleb. Zajęcia poprzedzone były tematami o polu, pracy rolnika i zbożu.

Na początku uczniowie rozpoznawali rodzaje mąk - każdy rodzaj mąki mogli dokładnie zbadać za pomocą wzroku, dotyku i węchu. Następnie trzecioklasiści wykonywali wszystkie czynności zgodnie z podanym przepisem - odmierzali wodę, ważyli mąkę oraz pozostałe składniki. Po wyrobieniu ciasta, najtrudniejszy był czas oczekiwania, aż wypiek będzie gotowy - rozchodzący się zapach pieczonego chleba skutecznie pobudził apetyt uczniów.

Wszyscy z dużym entuzjazmem smarowali masłem kromki chleba, i pałaszowali ze smakiem. Cała klasa zgodnie przyznała, że samodzielnie przygotowany i upieczony chleb smakuje najlepiej.

Patrycja Grabowska, Milena Dzikołowska