Od ziarenka do bochenka - pieczemy chleb
W piątek 4 października uczniowie klasy III a piekli chleb. Zajęcia poprzedzone były tematami o polu, pracy rolnika i zbożu.
Na początku uczniowie rozpoznawali rodzaje mąk - każdy rodzaj mąki mogli dokładnie zbadać za pomocą wzroku, dotyku i węchu. Następnie trzecioklasiści wykonywali wszystkie czynności zgodnie z podanym przepisem - odmierzali wodę, ważyli mąkę oraz pozostałe składniki. Po wyrobieniu ciasta, najtrudniejszy był czas oczekiwania, aż wypiek będzie gotowy - rozchodzący się zapach pieczonego chleba skutecznie pobudził apetyt uczniów.
Wszyscy z dużym entuzjazmem smarowali masłem kromki chleba, i pałaszowali ze smakiem. Cała klasa zgodnie przyznała, że samodzielnie przygotowany i upieczony chleb smakuje najlepiej.
Patrycja Grabowska, Milena Dzikołowska