Od ziarenka do bochenka
Najpowszechniejszym pożywieniem człowieka na wszystkich kontynentach jest chleb. Różni się on smakiem i kształtem, ale wszędzie jest otoczony czcią i szacunkiem.
Uczniowie klasy IIIa realizując blok tematyczny „Z pól na stół” rozpoczęli od wspólnego przeczytania legendy pt. „Jak chleb w kamień się zamienił”, której wychowawczy morał jest przestrogą dla ludzi chciwych i interesownych. Trzecioklasiści poznali etapy powstawania chleba, rozróżniali różne gatunki zbóż, obejrzeli ciekawe filmy z serii „Od ziarenka do bochenka”. Korytarz szkolny zdobiła praca plastyczno-techniczna „Kłosy” wykonana z naturalnych materiałów- ziaren żyta i juty.
Najbardziej wyczekiwanym momentem był wspólny wypiek chleba w sali „Laboratorium Przyszłości”. Korzystając z wyposażenia pracowni „piekarze” odmierzali, mieszali, wyrabiali i cierpliwie wyczekiwali chwili degustacji. Aromat wypiekanego pieczywa unosił się w budynku szkoły i wywoływał duże zainteresowanie wśród uczniów. Cierpliwość się opłacała. Pachnące kromeczki z miodem smakowały wybornie.
Zebrane doświadczenia podczas różnorodnych zajęć pozwoliły na lepsze zrozumienie i zapamiętanie wiadomości oraz na docenienie ciężko pracujących ludzi, byśmy nigdy nie zaznali głodu.
Justyna Zach