Nie tylko Katarzynki, czyli listopadowe spotkania kulinarne
Uczestnicy zajęć turystyczno-sportowych realizowanych przy Urzędzie Miejskim w Rzgowie tym razem sobotnie przedpołudnie spędzili, nie ruszając się z miasta, a jednak odbyli niezwykłą, kulinarną podróż i nie tylko. Dwudziestu ośmiu śmiałków tym razem zmierzyło się z niełatwym, kulinarnym zadaniem, ale zanim przystąpili do działania, musieli rozwiązać krzyżówkę, która podpowiedziała im jakich składników i przyborów użyją, przygotowując pierniki.
Nieprzypadkowo uczniowie i absolwenci Szkoły Podstawowej im. Jana Długosza w Rzgowie przystąpili do kulinarnych zadań właśnie w tym czasie, ponieważ w kalendarzu z 24 na 25 listopada przypadają katarzynki, które obok andrzejek były i są tradycyjnym polskim zwyczajem oraz doskonałą zabawą. W związku z tym właśnie, uczestnicy zajęć pod opieką p. Agnieszki Ruty i p. Marcina Łukaszewskiego piekli katarzynki, w przeddzień ich święta, bo taka nazywają się również pierniki w kształcie chmurki. Dzięki uprzejmości pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Rzgowie – p. Jadwigi Janczyk i p. Anety Urbaniak – Janczyk sala OSP w Rzgowie zamieniła się w piernikarnię.
Uczestnicy zajęć mieszali, zagniatali, wałkowali, wycinali, układali, wypiekali i w końcu jedli, tradycyjne pierniczki. Zapach cynamonu, miodu, goździków i pieprzu unosił się w powietrzu, a młodzi kucharze profesjonalnie prezentowali się w kuchennych fartuchach z wałkami do dłoniach. Uczestnicy zajęć w czasie, kiedy ciasteczka były w piekarniku, mieli okazję zajrzeć, obejrzeć i od kuchni poznać pracę druhów strażaków z OSP w Rzgowie. Za opowieści oraz prezentację sprzętu gaśniczego i ratunkowego dziękujemy dh. Stanisławowi Gajdzickiemu i dh. Martynie Strycharskiej.
Katarzynkowe przedpołudnie minęło niezwykle szybko, a uczestnicy zajęć już czekają na kolejne spotkania.
Tekst i fot. Agnieszka Ruta i Marcin Łukaszewski