Konferencja Ekologiczna z okazji Dnia Ziemi 2023
Każdego roku społeczność naszej szkoły włącza się w obchody Światowego Dnia Ziemi. Jest to największe międzynarodowe święto ekologiczne. Powstało ponad 50 lat temu, aby uświadamiać, jak ważną kwestią jest ochrona środowiska i problem pogłębiającego się kryzysu klimatycznego. Celem tego wydarzenia jest promowanie ochrony otaczającej nas przyrody, poszerzanie świadomości ekologicznej i inspirowanie do życia w zgodzie z naturą.
Tegoroczna szkolna konferencja ekologiczna miała charakter informacyjno-edukacyjno-konkursowy. Wszystkie klasy zostały włączone w określone działania, które zostały zaplanowane i realizowane przez organizatorów, panie: Kamilę Łapkę i Magdalenę Sajdak.
Uczniowie klas siódmych i ósmych przygotowali plakaty o parkach krajobrazowych w województwie łódzkim. W dniu 8 maja 2023 r. odbył się quiz wiedzy o ekologii i ochronie środowiska. Zgłoszone wcześniej trzyosobowe zespoły uczestniczyły w teście wiedzy. Po analizie odpowiedzi przedstawicieli poszczególnych klas, komisja konkursowa ogłosiła wyniki i wręczyła pamiątkowe dyplomy. I miejsce zajęła klasa VIII E, II miejsce- klasy VII A i VIII C, III miejsce- klasy VIII A i VIII B, IV miejsce- klasa VIII D, a V miejsce- klasa VII B.
Młodsza część uczniów z klas czwartych, piątych i szóstych wzięła udział w kulinarnym konkursie „Zdrowie na talerzu”, losując przygotowanie poszczególnych potraw, wśród których znalazły się: różnego rodzaju sałatki, deser na bazie świeżych lub mrożonych owoców z jogurtem naturalnym, zdrowe ciasto, kanapki, pasty kanapkowe, danie wegańskie, a także potrawy ze szpinakiem i brokułami, do których należało dołączyć estetycznie wykonaną informację o wykorzystanych składnikach, cennych dla naszego zdrowia. Przygotowane na korytarzu przy sekretariacie stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem wszystkich uczniów. Każdy chciał nacieszyć swój wzrok pięknym widokiem potraw. Roznosząca się po korytarzu woń świeżych warzyw i owoców pobudzała zmysły powonienia i smaku.
Członkowie komisji konkursowej dokonali degustacji potraw i ocenili je uwzględniając smak, estetykę podania potrawy i wykonania informacji, jak również za obecność informacji o produktach, które mają szczególną wartość dla naszego zdrowia.
Chętni uczniowie z klas IV - VI wzięli również udział w indywidualnym konkursie ekologicznym. Jedenastoosobowa grupa uczniów przystąpiła do testu z zakresu wiedzy o ekologii i ochronie środowiska, którą poznawali podczas zajęć z edukacji przyrodniczej i na lekcjach przyrody. Podsumowanie konkursu kulinarnego i wiedzy nastąpi w ciągu kilku dni.
Najmłodsza grupa uczniów z klas pierwszych, drugich i trzecich pod opieką swoich wychowawców wykonała plakaty o tematyce ekologicznej, ochronie środowiska, zdrowej żywności i prozdrowotnych postawach. Ukończone prace zostały zaprezentowane na korytarzu i przyciągają wzrok przechodzących uczniów i pracowników swoją pomysłowością i zaangażowaniem autorów.
Tematyka plakatów obejmowała następujące zagadnienia:
- zdrowa żywność,
- woda- właściwości i funkcje dla organizmu,
- energia odnawialna,
- szkodliwa żywność,
- niemarnowanie żywności,
- aktywność fizyczna i odpoczynek,
- uzależnienia od Internetu i telefonu,
- zdrowie psychiczne,
- zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby,
- segregacja odpadów.
Ponadto przez cały tydzień biblioteka szkolna zaprasza wszystkich do kącika czytelniczego, w którym można sięgnąć po lekturę o tematyce ekologicznej.
Tradycją naszej szkoły stało się włączanie w obchody Dnia Ziemi. Poprzez organizację ekologicznej konferencji prowadzone są działania edukacyjne angażujące większość społeczności szkolnej. Zainspirowane młode osoby staną się w przyszłości zwolennikami ochrony środowiska i świadomymi konsumentami darów naszej planety. Ziemia jest planetą niepowtarzalną, jedyną w swoim rodzaju. Używamy wszystkiego, co daje nam nasza planeta. Niestety Ziemia i całe środowisko są konsekwentnie niszczone przez nas - ludzi. Ważne, aby to zrozumieć i podjąć odpowiedzialne działania prewencyjne.