Jabłkowy dzień w klasie 2a
Dnia 25 września w klasie 2a podczas lekcji można było wyczuć zapach pysznych, soczystych jabłek. Dzieci na początku zajęć wysłuchały wielu ciekawostek na temat właściwości zdrowotnych tych smacznych owoców. Uczniowie poznali ich budowę, obserwowali, sprawdzali co jest w środku. Dzieci dowiedziały się jakie są odmiany jabłek oraz pod jaką postacią można je zjeść. Ponadto uczniowie przeprowadzili doświadczenie, dzięki któremu dowiedzieli się czy jabłko wrzucone do wody zatonie, czy będzie pływać. Pokrojone jabłka dzieci smakowały i określały ich smak. Odbył się również pyszny poczęstunek przygotowany przez Rodziców uczniów. Na koniec dzieci samodzielnie robiły sok, który smakował znakomicie. Powstały również piękne, bardzo ciekawe lapbooki. Celem zajęć było propagowanie zdrowego odżywiania się, a przede wszystkim zachęcanie do codziennego spożywania jabłek i ich przetworów.
Bardzo dziękuję Rodzicom za przygotowanie pysznych, jabłkowych przysmaków.
„Chcesz być zdrowy i wesoły, więc jabłuszko weź do szkoły”
Agnieszka Sorbjan