Dzień Czekolady w klasie IId, IIIa i IIIc
12 kwietnia w kalendarzu świąt nietypowych to Dzień Czekolady.
Gorzka, mleczna a może biała? Już na samą myśl o czekoladzie robi się przyjemnie, a jej walorom smakowym nie mogą oprzeć się nawet najwytrwalsi. Czekolada to jeden z najpopularniejszych przysmaków na świecie. Uwielbiają ją dorośli oraz dzieci. Poprawia nastrój oraz pozytywnie wpływa na nasz organizm. Okazuje się, że początki jej sięgają starożytności, a do Europy trafiła w XVI wieku. Zdecydowanie najzdrowsza jest czekolada gorzka, dlatego też uczniowie klasy IId i IIIa przygotowali ją w postaci pysznego napoju.
Klasa IId swoją przygodę z czekoladą rozpoczęła od zwiedzania Ameryki Południowej gdzie wszystko się zaczęło. Ciekawa prezentacja multimedialna przybliżyła historię oraz walory zdrowotne czekolady. Następnie uczniowie z wielkim zaangażowanie zabrali się do przygotowywania gorącego napoju. Samodzielnie wsypywali sproszkowaną, gorzką czekoladę do kubeczków, dolewali mleko, a następnie komponowali swoje napoje dekorując je piankami marshmallow i kolorowymi posypkami. Na koniec lekcji wykonali pracę plastyczną, wyklejając czekoladowe torty kulkami plasteliny. To był naprawdę smaczny dzień.
Klasa IIIa przygotowała swoje napoje w sali „Laboratorium Przyszłości”, gdzie zostało zagotowane mleko z laską cynamonu, wanilią i goździkami, dodano dużą ilość pokruszonej czekolady, by po krótkiej chwili delektować się rozgrzewającym napojem. Domowe kubeczki, wypełnione po brzegi słodkim płynem oraz udekorowane startą czekoladą i piankami, stały się specjałem dnia. Po prezentacji filmu edukacyjnego przedstawiającego proces powstawania czekolady, w jednej z meksykańskich manufaktur, uczniowie ułożyli i opisali w zeszycie historyjkę obrazkową tego procesu. Wykonali pracę plastyczną- „Czekoladowe babeczki”, a na koniec dnia zatańczyli do znanego utworu „Chocolate choco choco”. I tak upłynął kolejny, niezapomniany dzień z życia klasy III a.
Z kolei uczniowie klasy III c wykorzystując wyposażenie pracowni technicznej powstałej w ramach programu Laboratoria Przyszłości usmażyli czekoladowe naleśniki. Dzieci z wielkim zaangażowaniem przygotowały ciasto naleśnikowe oraz samodzielnie smażyły placki. Wspólne gotowanie sprawiło uczniom wiele radości, a własnoręcznie wykonane naleśniki lepiej smakowały. Na zajęciach plastycznych powstały piękne prace pod hasłem ,,Filiżanka z czekoladą", zaś na zajęciach informatycznych pracując w programie Paint uczniowie wykonali piękne czekoladowe torciki.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć :)
Agnieszka Sorbjan
Olga Szczepanik
Justyna Zach